Když se chystáte péct dort, je dobré si promyslet, na jaký podnos ho umístíte a předem si ho připravit. Pokud bude dortík „jen“ pro
rodinu, nemusíte si s tím dělat moc velké starosti a můžete použít
prakticky jakýkoli tác, jaký najdete doma. Nemusíte řešit, zda se vám vrátí
zpět, nebo jakou byste měli ztrátu, kdyby se vám nevrátil.
Pokud ale dort poputuje mimo domov, je ideální zvolit
takovou variantu, při které vám nebude líto, když se vám podložka nevrátí.
Samozřejmě pokud už nejste ve fázi cukrařiny, kdy si za dort berete takovou
částku, že vás náklady na nějaký tác nebo podložku vůbec nemrzí :-)
Dort zároveň na hezké podložce působí úplně jinak, než na
starém ošoupaném tácu a tak se není na škodu nad podložkou pozastavit a vybrat
vhodnou i v případě, že je dortík pro vaše blízké.
Existuje více možností.
Jistě nejjednodušší a profesionálně
působící variantou je zakoupení podložky v obchodě s cukrářskými
potřebami. Vyrábějí se v různých velikostech, tvarech (kruhy, čtverce,
obdélníky…), materiálech (karton, plast, polystyren…) i barvách. Dle těchto kritérií se
odvíjí i jejich cena, která je za menší až střední dorty celkem přijatelná (dle
materiálu v řádech desítek korun, např. 12mm tlustý karton potažený folii
ve velikosti cca 28cm vyjde na 49 Kč.
K zakoupení např. zde http://www.dortisimo.cz/podnosy-pod-dorty
Výhodou kupovaných podložek je logicky
to, že s nimi nemáme žádnou práci, jdou snadno sehnat v celkem hodně
variantách a pod dortem dělají dobrý dojem. Jejich nevýhodou může být
(především u velkých podložek) jejich cena a omezené množství designů.
Pozn. doporučuji vyhnout se plastovým tácům s ozdobným
okrajem. Nevypadají sice špatně, ale při tvoření dortu se snadno okraje zanesou
krémem a jdou pak špatně očistit.
Další možností je výroba podložky z kartonu, balicího
papíru a celofánu (či potravinářské folie). Výhodou je cena, široká škála
designu, tedy v rámci toho, jaký se nám podaří sehnat balicí papír a
možnost připravit si snadno podložku velikostně přesně na míru podle naší
potřeby. Nevýhodou je čas strávený nad její výrobou a potřeba mít po ruce
nezbytné věci – tedy balicí papír, celofán (potravinářskou folii), pevný karton
(např. z krabice od banánů), lepící pásku a nůžky.
Tady je návod :-)
Ustřihněte si balicí papír o něco větší, než je podložka. |
Přesahy srovnejte a přilepte páskou ke kartonu. |
Obalená podložka shora. |
Stejným způsobem obalte podložku celofánem či potravinářskou folii. |
A máte hotovo :-) |
Pozn. Obdobným způsobem se dá připravit i podložka ze
sololitu, kterou vám prý za pár kaček uříznou v Hornbachu. Osobně nemám
vyzkoušeno, ale chystám se na to. Prý se prodávají v různých tloušťkách a
uříznou vám rovnou potřebnou velikost.
Používám sololit, je to méně práce a pevnější, uříznou mi to vždycky za pár kaček v Obi. Většinou obaluji celou podložku, aby nebyla vidět ani zespodu.
OdpovědětVymazat