neděle 1. března 2015

Podnosy pod dorty (včetně postupu na jejich výrobu)

Když se chystáte péct dort, je dobré si promyslet, na jaký podnos ho umístíte a předem si ho připravit. Pokud bude dortík „jen“ pro rodinu, nemusíte si s tím dělat moc velké starosti a můžete použít prakticky jakýkoli tác, jaký najdete doma. Nemusíte řešit, zda se vám vrátí zpět, nebo jakou byste měli ztrátu, kdyby se vám nevrátil.
Pokud ale dort poputuje mimo domov, je ideální zvolit takovou variantu, při které vám nebude líto, když se vám podložka nevrátí. Samozřejmě pokud už nejste ve fázi cukrařiny, kdy si za dort berete takovou částku, že vás náklady na nějaký tác nebo podložku vůbec nemrzí :-)
Dort zároveň na hezké podložce působí úplně jinak, než na starém ošoupaném tácu a tak se není na škodu nad podložkou pozastavit a vybrat vhodnou i v případě, že je dortík pro vaše blízké.

Existuje více možností
Jistě nejjednodušší a profesionálně působící variantou je zakoupení podložky v obchodě s cukrářskými potřebami. Vyrábějí se v různých velikostech, tvarech (kruhy, čtverce, obdélníky…), materiálech (karton, plast, polystyren…) i barvách. Dle těchto kritérií se odvíjí i jejich cena, která je za menší až střední dorty celkem přijatelná (dle materiálu v řádech desítek korun, např. 12mm tlustý karton potažený folii ve velikosti cca 28cm vyjde na 49 Kč. 
K zakoupení např. zde http://www.dortisimo.cz/podnosy-pod-dorty
Výhodou kupovaných podložek je logicky to, že s nimi nemáme žádnou práci, jdou snadno sehnat v celkem hodně variantách a pod dortem dělají dobrý dojem. Jejich nevýhodou může být (především u velkých podložek) jejich cena a omezené množství designů.
Pozn. doporučuji vyhnout se plastovým tácům s ozdobným okrajem. Nevypadají sice špatně, ale při tvoření dortu se snadno okraje zanesou krémem a jdou pak špatně očistit.


Další možností je výroba podložky z kartonu, balicího papíru a celofánu (či potravinářské folie). Výhodou je cena, široká škála designu, tedy v rámci toho, jaký se nám podaří sehnat balicí papír a možnost připravit si snadno podložku velikostně přesně na míru podle naší potřeby. Nevýhodou je čas strávený nad její výrobou a potřeba mít po ruce nezbytné věci – tedy balicí papír, celofán (potravinářskou folii), pevný karton (např. z krabice od banánů), lepící pásku a nůžky.
Tady je návod :-)

Z pevného kartonu si vyřízneme požadovaný tvar. Podle plánované váhy dortu a pevnosti kartonu zvolte množství vrstev. Tato podložka šla pod 12,5 kg dort, tak jsem dala pro jistotu tři a to byl karton hodně pevný. Běžně dávám dvě. Dejte je na sebe a slepte izolepou.

Ustřihněte si balicí papír o něco větší, než je podložka.

Přesahy srovnejte a přilepte páskou ke kartonu.

Obalená podložka shora.

Stejným způsobem obalte podložku celofánem či potravinářskou folii.

A máte hotovo :-)


Pozn. Obdobným způsobem se dá připravit i podložka ze sololitu, kterou vám prý za pár kaček uříznou v Hornbachu. Osobně nemám vyzkoušeno, ale chystám se na to. Prý se prodávají v různých tloušťkách a uříznou vám rovnou potřebnou velikost.



1 komentář:

  1. Používám sololit, je to méně práce a pevnější, uříznou mi to vždycky za pár kaček v Obi. Většinou obaluji celou podložku, aby nebyla vidět ani zespodu.

    OdpovědětVymazat