sobota 31. ledna 2015

Potahovací a modelovací hmoty - přehled

POTAHOVACÍ A MODELOVACÍ HMOTY


Velmi často se setkávám s dotazy ohledně potahovacích a modelovacích hmot. Která hmota je nejlepší na potahování?  Jaká na figurky, či květiny? Jaká je nejlepší chuťově? A tak podobně. Vzhledem k tomu, že na tyto otázky, jak je patrné například z odpovědí na podobné dotazy na facebooku, neexistuje jednoznačná odpověď, přináším Vám na základě malého průzkumu a informací z internetu i vlastních zkušeností přehled nejznámějších hmot. A to včetně jejich popisu, pozitiv i negativ, tak abyste si mohli snadno zvolit, kterou hmotu příště vyzkoušíte. Věřím, že tyto informace budou inspirací nejen začátečnicím a začátečníkům, které teprve váhají, jakou hmotu při jejich prvním dortování vyzkoušet, ale i zkušenějším dortařkám/dortařům, kteří rádi vyzkouší něco nového.

Na dotazníkový průzkum odpovědělo 70 dortařek (pokud byl mezi odpovídajícími i nějaký muž, tímto se mu omlouvám a po upozornění se ráda opravím) z několika facebookových skupin zaměřených na dorty.

ZKUŠENOSTI

Na úvod dotazníku mě zajímalo, s jakými hmotami mají dortařky zkušenosti.  Přes 70% už použilo Smartflex Velvet a domácí mléčnou hmotu.  Okolo poloviny pravý marcipán, potahovací hmotu K2 a hmotu určenou především na výrobu květin Smartflex flower.  Zhruba jedna třetina dotazovaných dortařek  vyzkoušela domácí hmotu z Marshmallow, Formix, White icing, Pastu damu a Montanu. Čtvrtina už pracovala s čokohmotou, pětina s fondantem.  Přes deset procent zkusilo i Roll Decor Icing a další domácí hmoty - varnou a ze Salka. Gumpastu zatím použilo jen necelých 9% odpovídajících.  Pět procent vyzkoušelo i další hmoty, např. modelovací hmotu s kakaovým máslem či potahovací hmotu Wonder. 

POTAHOVÁNÍ

Nejoblíbenější hmotou na potahování je dle průzkumu beze sporu Smartflex Velvet se svými 37%. S 13% je druhou nejčastější volbou domácí mléčná hmota, v jejímž těsném závěsu se umístil pravý marcipán. Ostatní hmoty - Pastu damu, K2, Montanu, Marshmallow, fondant a White incing, používá nejvíce jen pod 10% dortařek. Formix a Roll decor Icing nezvolil nikdo z odpovídajících.  Našlo se však několik dortařek, které nejvíce používají jinou hmotu, a to modelovací s kakaovým máslem, potahovku Wonder nebo mix Smartflexu a domácí mléčné hmoty.
Zklamáním při použití potahovací hmoty byla paradoxně nejčastěji, pro celu čtvrtinu dotazovaných, domácí mléčná hmota, kterou jak je zmíněno výše, naopak používá hned druhý největší počet dortařek. Tato rozdílnost zajisté plyne ze specifik této hmoty, které zde dále rozvádím. Pravý marcipán nevyhovuje přibližně 13%procentům dortařek. Pod 10% už nechce pracovat s hmotou z Marshmallow, K2, Montanou a Pastou damou. Okolo 5% dortařek nevyhovuje Roll Decor Icing, fondant, Smartflex Velvet, Formix a White icing.  Několik dotazovaných by nepoužilo už ani další hmoty, např. domácí varnou nebo hmotu Easy cover.

KVĚTINY

Nejoblíbenější hmotou na tvoření květin je suverénně Smartflex flower, který získal téměř 39%.  Jedna čtvrtina dortařek i na květiny používá univerzální Smartflex Velvet. Přibližně 15% dává přednost domácí mléčné hmotě. Jen nepatrné množsví dotazovaných zvolilo další hmoty - Pastu damu, Montanu, pravý marcipán, Gumpastu a Formix. Nikdo nezvolil White icing. Jinou možnost si vybralo skoro 9%, u které uvedly např. modelovací hmotu s kakaovým máslem, K2, Pastu damu Top a Čokolínu. Jedna dortařka odpověděla, že žádnou, jelikož květiny prozatím nedělá.

FIGURKY

Na tvoření figurek používá více než polovina dortařek hmotu Smartflex Velvet.  Z domácí mléčné hmoty nejčastěji modeluje 17%, z Pasty damy 10%. Okolo 5% má nejraději na figurky pravý marcipán a Montanu. Jen několik dotazovaných vyrábí figurky nejčastěji z fondantu a nikdo z Marshmallow hmoty, Formixu ani White icingu. Jinou možnost u této otázky zvolilo jen necelých 5% tázaných dortařek, u které uvedly např. modelovací hmotu s kakaovým máslem, a jednou z odpovědí bylo, že figurky zatím nedělá vůbec.

BÍLÁ HMOTA

Pokud je potřeba čistě bílá hmota sáhne nejvíce - lehce přes polovinu dortařek  po Smartflex Velvetu. 14% po Pasta damě a necelých 9% po K2 a White icingu. Formix, fondant a Roll Decor icing na tyto účely používá jen několik procent dortařek. Někdo v rámci jiné možnosti doporučuje smíchat Marshmallow s Roll Decor Icingem 1:1. a někdo potahovací hmotu Wonder.

CHUŤ

Nejchutnější z hmot připadá v obou případech jedné pětině dortařek domácí mléčná a Smartflex Velvet mandle. Pětině dotazovaných nejvíce chutná pravý marcipán. Okolo 8% má nejraději Pastu damu a Montanu. Pod 5% dortařek zvolilo jako chuťově nejlepší hmotu K2, Marshmallow a fondant. Nikomu z dotazovaných nepřipadá nejchutnější Roll Decor Icing, Formix ani White icing. Avšak téměř 13% procent zvolilo jinou možnost, u které napsaly např. potahovací hmotu Wonder, Čokolínu, Smartflex velvet třešeň, pomeranč, či citron.  Několik dortařek odpovědělo, že jim nechutná žádná hmota.
Naopak za nejméně chutnou hmotu považuje nejvíce dortařek K2 a Marshmallow. Těsně za nimi se umístila domácí mléčná hmota, fondant a White icing. Všechny tyto hmoty nechutnají přibližně 12% dortařek, rozdíly v počtu byly velmi nepatrné.  Roll Decor Icing a Pasta dama nechutnají zhruba 8%. Smartflex Velvet mandle a Formix přibližně 5%. Několik dortařek za nejméně chutnou označilo Montanu a jen jedna pravý marcipán. Jinou možnost zvolilo 10% dotazovaných, u které zmínily např. domácí varnou nebo jim nechutná žádná.


POPIS POTAHOVACÍCH A MODELOVACÍCH HMOT


Vzhledem k velkému počtu potahovacích a modelovacích hmot uvádím popis jen těch hmot, které jsou dle mého průzkumu nejvíce používané (a to nejen na potah, ale i ostatní účely, které byly předmětem průzkumu). Se všemi ostatními hmotami (včetně receptů na domácí hmoty) Vám zajisté rád poradí Google :-)
Níže uvedené informace jsou kombinací získaných odpovědí z průzkumu (na otázky zabývajícími se zjišťováním výhod a nevýhod hmot), zkušeností nalezených v příslušných diskuzích na internetu a také oficiálních popisů prodejců.

SMARTFLEX VELVET

Popis: Sněhově bílá, extra pružná hmota s vynikajícími vlastnostmi, vhodná zejména k potahování dortů a modelování figurek. Při modelaci i potahování je velmi pružná, nelepí se, rychle si drží tvar a "nesesedá" ani při tvorbě větších předmětů.
Zkušenosti: Hmota Smartflex Velvet je velmi univerzální. Dobře se s ní potahuje, ale hodí se i na figurky a jde použít i na květiny. Je bílá. Dobře se vyvaluje, tvaruje, drží tvar.  Je hladká, pružná, neroztéká se, netrhá a nepraská, dobře se barví (někdy ale špatně chytá fialovou gelovou Wilton), není příliš lepivá. Velký výběr příchutí.
Špatně se vyndává z kyblíku, tvrdá před rozpracováním, při rozvalování dělá bublinky, má lehce chemickou chuť.
Nebarvený Smartflex Velvet se prodává v několika různě velkých balení a to 1,4 kg, 4 kg a 7 kg. Můžete si vybrat z více příchutí: mandle, vanilka, čokoláda, jahoda, pomeranč, citron a třešeň.
Cena:  128 až 145 Kč/Kg (čím větší balení tím levnější). K dispozici je i Smartflex Velvet barvený, v balení 0,7 kg, u kterého vychází cena na 166 Kč/Kg.

DOMÁCÍ MLÉČNÁ HMOTA (FALEŠNÝ MARCIPÁN)

Popis: Vhodná jak na potah, tak na figurky a lze použít i na květiny (ne na tenké listy). Dobře se s ní pracuje.
Zkušenosti: Při výrobě lze ovlivnit její hustotu a tím i rychlost zasychání.  Dobře se barví i na syté odstíny (někdy až na modrou) a propracovává, snadno se zahlazuje. Je dobře dostupná.  Hodně lidem chutná.
Je však cítit sušeným mlékem, je lehce nažloutlá a rychle vysychá. Zdlouhavá příprava. Ve vlhku se hodně rosí.  Ne vždy se povede optimální konzistence. Po zatvrdnutí se špatně rozpracovává.
Cena: cca 120 Kč/kg podle konkrétního receptu a cen za suroviny (akce)

PRAVÝ MARCIPÁN

Popis: Pravý marcipán 1:3 (mandlová hmota: cukr) je určený pro potahování a modelování cukrářských výrobků. Lehká světlá barva, vynikající chuť.
Zkušenosti: snadno se rozpracovává, dobře se s ním potahuje, dají se z něj dělat i figurky, nesesedá. Chuťově nenahraditelný. Jde výborně zahlazovat. Doře se barví na syté odstíny.
Ve vlhku se lepí na pracovní pomůcky, kvůli nažloutlosti se hůře barví na některé (především světlé) odstíny. Pokud není dobře propracovaný, může se při potahu trhat.
Cena: Liší se dle výrobce a místa prodeje. Průměrně cca od 130 do 145 Kč/kg, dle velikosti balení.
Pozn. marcipán je k dostání i poměru 2:1 a 1:1. Čím větší podíl mandlí, tím lepší chuť, ale horší práce.

SMARTFLEX FLOWER

Popis: Modelovací hmota ideální na výrobu květin na drátcích. Speciální hmota, která je určena zejména k modelaci kytiček, výrobě složitých ozdob tvořených pomocí patchworkových raznic a krajek. Je sněhově bílá, velmi pružná a nelepí se.
Zkušenosti: Perfektní na výrobu květin a různých detailů.
Prodává se ve více příchutích, stejně jako Smartflex Velvet.
Cena: Balení 107 Kč/ 0,7 kg.

PASTA DAMA TOP

Popis: Hmota určená k potahování dortů i k modelování ozdob. Hmota je bílá, dobře se barví. Snadno se zpracovává.
Zkušenosti: Dobrá na potah, nepraská a nevysychá, krásně bílá, tvárná, lehce se vyvaluje.
Na figurky příliš měkká (dá se do ní ale přidat moučkový cukr), při rozvalování někdy dělá bublinky, ve vlhku a horku se rosí.
Cena: od 125 Kč/kg, dle velikosti balení

K2
Popis: Hmota má mandlovou příchuť, s dobrými vlastnostmi na potahování. Je krásně bílá a připravená k okamžitému použití. Hmotu lze snadno obarvit potravinářskými barvami.
Zkušenosti: Hezky bílá, dobře přilne k dortu, vhodná na potah, snadno barvitelná.
Není příliš chutná, je velmi měkká (figurky z ní jdou špatně), nedrží tvar, ve vlhku a horku se rosí.
Cena: 143 Kč/ Kg



MONTANA
Popis: Sypká směs vhodná k výrobě hmoty na potahování a modelování. Ideální varianta za domácí mléčný marcipán.
Zkušenosti: Dobře se barví, chuťově dobrá, rychle vysychá při modelování, dobře se s ní pracuje, oproti domácí mléčné hmotě rychlá příprava, pružnější než mléčná, méně pracná.
Zbytek hodně ztvrdne a těžko se znovu rozpracovává. Nevýhodou může být také její příprava. Není bílá (ale je světlejší než domácí mléčná hmota).
Cena: 118 až 138 Kč/Kg (5kg a 1kg balení)

WHITE ICING

Popis: Špičková hmota určená k potahování dortu a modelování ozdob. Modelovací hmota White Icing je určena k modelování jedlých ozdob a potahování dortů. Hmota má bílou barvu a jemnou vanilkovo-citronovou příchuť. 
Zkušenosti: Dobře se s ní potahuje, nelepí se na pracovní pomůcky, v chladu se potah zpevní. Jde použít i na květiny, ale příliš tenké lístky praskají, protože po zaschnutí je hmota velmi křehká. Ve vlhku nelepí, ale hůře zasychá. Špatně se probarvuje na syté odstíny.
Cena: 170 až 187 Kč/kg (balení 7kg a 1 kg)


ZÁVĚR


Závěrem mohu říci, že mě výsledky průzkumu příliš nepřekvapily.  Jasným vítězem je dle očekávání Smartflex Velvet, který lze použít jak na potah, tak na květiny, či další modelaci a má bílou barvu. Je tedy oblíbený pro svoji univerzálnost.  Pokud někdo váhá, po jaké hmotě sáhnout, se Smartflexem určitě chybu neudělá.
Díky průzkumu jsem měla možnost dozvědět se o několika hmotách, o jejichž existenci jsem prozatím nevěděla a dočíst se o konkrétních zkušenostech s jednotlivými hmotami.
Z těch „domácích“ je jednoznačně nejoblíbenější domácí mléčná hmota. Na internetu je k dispozici více různých receptů, každému vyhovuje jiný. Pokud byste tápaly, který vyzkoušet, dovolím si doporučit recept od Ariell. 

A jaká je moje zkušenost? Stejně tak jako asi většina dortařek jsem začínala s falešným marcipánem. Ze začátku jsem s ním byla spokojená, vyhovoval mi jak chuťově, tak svými pracovními vlastnostmi. Pak se mi ale několikrát stalo, že jsem špatně odhadla konzistenci, která se mi už jen špatně napravovala a přiznám se, že hmota musela letět i do koše. Navíc jsem po porodu svého syna potřebovala rychlejší variantu, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet některou z kupovaných, hotových hmot. Nejprve jsem zkusila koupit K2. Mně osobně vůbec nesedla a tak jsem na příště sáhla po Smartflex Velvetu, u kterého jsem díky výše zmíněným vlastnostem vydržela celkem dlouho. Přibližně před rokem jsem ale po doporučení vyzkoušela pravý marcipán, který se stal mojí jedničkou. Chuťově se dle mého názoru nedá s ostatními hmotami srovnat – pravé mandle jsou prostě pravé mandle. Kdo ho už na dortu ochutnal, nechce nic jiného. Dobře se mi s ním potahuje, vyhovuje mi, že jde snadno zahlazovat, pokud mám na dortu nějaké nerovnosti. Pokud potřebuji čistě bílý potah, vracím se ke Smartflex Velvetu, který používám i na různé detaily. Na modelaci se mi osvědčila kombinace Smartu s marcipánem ve prospěch Smartu. Naopak, pokud potřebuji potáhnout 3D dort složitějších tvarů, smíchám tyto dvě hmoty s větším podílem marcipánu. Na květiny používám Gumpastu nebo Smartflex Flower.


Pozn. Budu moc ráda, pokud bude tento článek přínosem co největšímu počtu dortařek, a tak nemám nic proti jeho šíření. Jen Vás prosím o zachování autorského práva tohoto článku, přeci jen mě stál celkem dost času a energie :-)

1 komentář:

  1. děkuji za informace, pracovala jsem pouze s falešným marcipánem, tak se v těch hmotách moc nevyznám :) a teď se chystám na svůj první dort, tak jsem sáhla po kupované hmotě.

    OdpovědětVymazat