sobota 7. února 2015

Krémy vhodné pod potahovací hmoty

Pokud chceme vyrobit dort potažený marcipánem či jinou potahovací hmotou, musíme si dát pozor na to, jaký krém se bude potahu dotýkat. 
Dort může být naplněný jakýmikoli krémy, ale některé nesmí přijít do styku s potahem, jinak by ho rozmáčely. A tak máme dvě možnosti – buď celý dort rovnou naplnit krémem, který tuto škodu nezpůsobuje, nebo dort promazat libovolným oblíbeným krémem a dort obmazat takovým, který se s potahem „kamarádí.“ Pozor, potahu se nesmí dotýkat ani ovoce.

A jaké krémy jsou tedy vhodné pod potah a které nikoli?

Pod potah NEPATŘÍ krémy s vysokým obsahem vody, tedy např. krémy šlehačkové, tvarohové, jogurtové, apod. ale i pudingové s nedostatečným množstvím másla. Potah by se na nich velmi pravděpodobně začal roztékat.

VHODNÉ jsou tedy krémy máslové, např. pudingový (1 puding z 250 ml mléka s min. jedním máslem) nebo krémy nastavované kaší. Použít lze i samotné máslo s cukrem.
Rychlou, jednoduchou a dobrou variantou je krém Nutellový (máslo s Nutellou), máslo s marmeládou/džemem (pevné konzistence bez kousků ovoce) či třeba máslo s karamelovým Salkem.
Pokud nemáte rádi máslové krémy, je výbornou variantou krém zvaný ganache z čokolády a smetany (u hořké čokolády poměr 2:1, u bílé 3:1).

Pozn.: Teoreticky jde použít jakýkoli krém, který obsahuje min. 50% másla. Tedy pokud do šlehačkového přidáme máslo a bude v krému převládat, měl by to potah také zvládnout. (Osobně to vyzkoušeno ale nemám, jen jsem to vyčetla na internetu).


Tip: Pod potahovací hmotu White icing můžeme údajně dát krém jakýkoli :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat