úterý 3. února 2015

Fotopostup dort Minecraft (potažení čtverhraného dortu, bez figurek)

Minecraft (čtverhranný dort)


Dort je vyrobený z jedné dávky kakaového nadýchaného piškotu pečeného v obdélníkové nastavitelné formě, čokoládového krému z mascarpone a Nutellového krému na obmazání pod potah.
Potažený je pravým marcipán (cca 600 g), figurky a další detaily jsou z hmoty Smartflex velvet.
Dort je na zeleno barvený airbrushem, lze však nahradit probarvením marcipánu gelovou barvou. figurky jsou probarvené gelovými barvami.

Korpus jsem odříznutím několika cm upravila na velikost cca 22 cm na 25. Ten je dvakrát proříznutý a promazaný krémem.

Z odřezků korpusu a zbytku krému si uděláme punčovinu - hmotu, kterou na hrubo zarovnáme okraje dortu (lze nahradit rovnou obmazáním krémem z Nutelly). Vršek je celkem rovný a tak ho jen potřeme krémem z Nutelly pod potah. Dáme chladit.

Nutellovým krémem potřeme dort ze všech stran, dáme vychladit a ještě potom jednou krémem doladíme nerovnosti a před potahováním ještě jednou zchladíme.

Rozválený marcipán.

Opatrně ho přeneseme na dort.

A potahujeme...začínáme od shora, vždy opatrně přitlačíme několik cm marcipánu k dortu po celém obvodu...

...až dojdeme úplně dolů.

Rukama nebo hladítkem, tzv. žehličkou ještě celý dort uhladíme a dorovnáme, kosticí (nebo nožíkem) odřízneme většinu přebytečného marcipánu...a ještě jednou zkontrolujeme spodní okraje, teprve potom odřízneme i poslední přebytky těsně kolem dortu..

Ďolíčkovou strukturu dortu jsem udělala za pomoci folie, která se dává do kuchyně pod příbory (případně můžeme koupit přímo strukturovací podložku na dorty). Folii jsem položila na dort a opatrně převálela válečkem. Příště raději ale strukturu udělám na marcipán ještě před potažením...


Připravený základ dortu...je tady krásně vidět, jak důležité je mít dort zarovnaný před potažením... pospíchala jsem a tak jsou tady vidět nerovnosti, které marcipán už schovat nedokáže...

Nabarveno airbrushem (lze místo toho probarvit marcipán gelovou barvou ještě před potahováním).

Zkompletovaný dort...(postup na figurky jsem bohužel nefotila).

Detail figurek.



Žádné komentáře:

Okomentovat