neděle 1. února 2015

Punčovina - hmota na dotvarování 3D dortů

INGREDIENCE

Zbytky korpusu
Krém
Tip: Můžeme přidat např. i rum, marmeládu nebo šťávu z ovoce. Pokud máme málo korpusu, lze nastavit rozdrcenými piškoty
Pozn. neexistuje přesný poměr, liší se od použitého korpusu, krému a dalších tekutin. Proto krém a další řídké ingredience přidávejte ke korpusu opatrně po menších dávkách a v případě potřeby přidávejte, než abyste tam toho dali moc a pak to neměli čím zahustit :-)


POSTUP

Korpus nadrobíme do misky, přidáme krém, příp. další tekuté přísady a ručně zpracujeme do tvárné hmoty. Konzistenčně by měla být tak akorát, ani ne příliš měkká, aby držela tvar, ale zároveň se nesmí drobit a měla by být vláčná.

Nadrobený korpus

Hotová punčovina - tady z korpusu, krému z bílé čokolády a malého panáka rumu

Použití: Promazaný dort v přibližném tvaru tence potřeme krémem, aby na něm punčovina držela.  Tu nanášíme rukama a domodelováváme s ní požadovaný tvar.
Pro lepší rovnost a hladkost dortu doporučuji po dopunčování dát dort zatuhnout do lednice a poté ho měkčí (dalším krémem či rumem, apod. naředěnou) punčovinou znovu dozarovnat (můžeme si pomoci i cukrářskou stěrkou (lopatkou). Před potahem ještě potřeme krémem vhodným pod potahovací hmotu, kterým dort ještě krásně dohladíme.

Promazaný dort v přibližném tvaru

Dopunčovaný do požadovaného tvaru

Po zchladnutí znovu dozarovnaný punčovinou a následně dohlazený krémem.

Punčovina se nejvíce používá na dotvarování 3D dortů, jde však použít na zarovnání dortu jakéhokoli tvaru.


Žádné komentáře:

Okomentovat