INGREDIENCE
Zbytky korpusu
Krém
Tip: Můžeme přidat např. i rum, marmeládu nebo šťávu z ovoce.
Pokud máme málo korpusu, lze nastavit rozdrcenými piškoty
Pozn. neexistuje přesný poměr, liší se od použitého korpusu, krému a dalších tekutin. Proto krém a další řídké ingredience přidávejte ke korpusu opatrně po menších dávkách a v případě potřeby přidávejte, než abyste tam toho dali moc a pak to neměli čím zahustit :-)
POSTUP
Korpus nadrobíme do misky, přidáme krém, příp. další tekuté přísady a
ručně zpracujeme do tvárné hmoty. Konzistenčně by měla být tak akorát, ani ne
příliš měkká, aby držela tvar, ale zároveň se nesmí drobit a měla by být
vláčná.
Nadrobený korpus |
Hotová punčovina - tady z korpusu, krému z bílé čokolády a malého panáka rumu |
Použití: Promazaný dort v přibližném
tvaru tence potřeme krémem, aby na něm punčovina držela. Tu nanášíme rukama a domodelováváme s ní
požadovaný tvar.
Pro lepší rovnost a hladkost dortu doporučuji po dopunčování dát dort zatuhnout
do lednice a poté ho měkčí (dalším krémem či rumem, apod. naředěnou) punčovinou znovu dozarovnat (můžeme si pomoci i
cukrářskou stěrkou (lopatkou). Před potahem ještě potřeme krémem vhodným pod
potahovací hmotu, kterým dort ještě krásně dohladíme.
Promazaný dort v přibližném tvaru |
Dopunčovaný do požadovaného tvaru |
Po zchladnutí znovu dozarovnaný punčovinou a následně dohlazený krémem. |
Punčovina se nejvíce používá na dotvarování 3D dortů, jde však použít na zarovnání dortu jakéhokoli tvaru.
Žádné komentáře:
Okomentovat